Stichting Commundo

Costa Rica - Opvangcentrum voor wilde dieren

Krissy Claessen – Opvangcentrum voor wilde dieren

Voor iedereen die een hart voor dieren heeft en graag bezig is en iets nuttigs doet tijdens zijn of haar reis is werken als vrijwilliger bij het opvangcentrum voor wilde dieren zeker een aanrader!

De werkzaamheden verschillen van poepscheppen tot knuffelen met de verschillende dieren.
De dagen bij het Rescue Centre beginnen om 7.30 uur en eindigen rond 15.30 uur, je werkt er 5 dagen per week.

Je dag begint met het schoonmaken van de verschillende verblijven van de dieren. Je begint met poepscheppen, alles desinfecteren en nieuwe/schone voer- en waterbakken plaatsen voor de dieren. Wanneer alles is schoongemaakt en het Centre er weer tip top uit ziet kun je een korte pauze nemen. Na deze pauze krijgen de vrijwilligers hun taken voor de rest van de dag toegewezen. Vaak zal je dag worden gevuld met het in de gaten houden en gezelschap houden van de dieren. Je zal de gelegenheid krijgen op de miereneter, de apen, de coaty, de luiaards of welke andere dieren er dan ook aanwezig zijn te letten en deze gezelschap te houden.

Het kan ook zijn dat je wordt toegewezen aan de nursery, een erge leuke taak! Hier krijg je de kans om de babydieren te zien, gezelschap te houden en soms om te helpen bij de verzorging.

Er komen hier vaak nieuwe dieren binnen, als je geluk hebt zie je hier de meest kleine en schattige dieren. Aan het einde van een dag in de nursery zorg je ervoor dat verschillende verblijven worden schoongemaakt en voorzien van nieuw voedsel en drinkwater. Een andere leuke uitdaging is het vangen van de verschillende dieren die in de nursery verblijven om ze voor de nacht terug the plaatsten in hun verblijf. Veel van de dieren verblijven gedurende dag namelijk vrij in de tuin (of omgeving) van het centre. Het centre wil namelijk alle dieren (voor welke het mogelijk is) klaarstomen voor een leven in het wild. Dieren die willen vertrekken kunnen vertrekken, dieren die willen blijven worden weer gevangen en voor de nacht in hun eigen verblijf geplaatst.

Vooral bij de apen is dit erg leuk om te zien. In de ochtend worden verschillende apen opgehaald uit hun verblijf en de jungle in gebracht. Op deze manier wil men de apen klaarstomen voor een leven in het wild. Aan het einde van de dag (rond 15.00 uur) gaan een aantal vrijwilligers de apen weer ophalen. De apen weten dat ze rond deze tijd weer worden opgehaald om terug te gaan naar het opvangcentrum. Apen die terug willen naar het centre gaan terug naar het centre, apen die een wilde groep apen hebben gevonden bij wie zij zich kunnen aansluiten en in de jungle willen blijven, blijven in de jungle. Dit is erg leuk om te zien.

Natuurlijk zijn er niet alleen maar leuke werkzaamheden en moet er ook zwaar en minder leuk werk verricht worden. Minder leuke werkzaamheden zijn: paardenpoep scheppen, de was doen, helpen in de keuken, het verzamelen van takken en bladeren in de jungle en het vangen van spinnen en krabben. Gelukkig wegen de leuke werkzaamheden zwaarder dan de minder leuke werkzaamheden. Uiteindelijk zul je erachter komen dat je het helemaal niet zo erg vindt om de vervelende karweitjes te doen omdat de leuke karweitjes gewoon heeel erg leuk zijn. Je krijgt de mogelijkheid om voor dieren te zorgen en je leert om te gaan met dieren die je anders misschien nooit in het echt zou zien, een hele bijzondere en mooie ervaring.

Rond 13.30 uur is er middagpauze. Na deze pauze gebeurt er eigenlijk niet heel veel meer. Alle verblijven worden opnieuw schoongemaakt en voorzien van nieuwe en schone voedsel- en water bakken. De apen worden terug gehaald uit de jungle en alle dieren worden terug gebracht naar hun verblijf.

Als alle dieren dan weer terug zijn in hun verblijf en voorzien zijn van voedsel en water en alles schoon is zitten jouw werkzaamheden erop! En ben je vrij om te genieten van het strand!”

Tips:
– neem oude kleding mee en neem elke dag een extra setje kleding mee naar je werk (er zal vaak op je gepoept en geplast worden)
– zorg voor voldoende Deet (wanneer de jungle in moet wordt je lek gestoken door de muggen)
– Ik werkte altijd op slippers maar sommige mensen vinden het prettiger om met schoenen te werken
– vergeet niet een tubercolose test te doen, anders kan het zijn dat je niet met de apen mag werken
– het ligt eraan waar je verblijft en hoelang je blijft. Maar wanneer je een fiets nodig hebt en langer blijft dan 2 á 3 weken is het vaak voordeliger om een fiets te kopen en daarna door te verkopen dan een fiets te huren

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Commundo