Stichting Commundo

Costa Rica - Bescherm de reuzenschildpad

Ann Schipper – Bescherm de reuzenschildpad

Vrijwilligerswerk doen bij zeeschildpadden in Costa Rica spreekt tot de verbeelding. Zou je er niet zijn dan komen de schildpadden natuurlijk ook gewoon aan land, graven een nest, leggen de eieren en gaan weer naar zee. Maar door het meehelpen het strand schoon te houden (o.a. plastic zwerfafval), ’s nachts mee te lopen met de plaatselijke gidsen en het overdag “bewaken” van de nesten en het verblijven in een gastgezin draag je een steentje bij aan het in stand houden van in dit geval de groene zeeschildpad die in de maanden augustus-september aan de Caribische kust aan land komt.

Ben je wat later in deze periode dan heb je ook het geluk van het zien van de jonge net uit het ei gekropen jonge schildpadden. Soms wordt een nest uitgegraven (bijvoorbeeld omdat er een mierennest in is gekomen) en zie je er heel veel.

Werken in dit project is enerzijds relaxed, het is een prachtig gebied, klein dorpje, je bent de hele dag buiten maar het kan er ook heel warm zijn en je gaat ook ’s nachts op pad (4 uur per nacht) en daar moet je wel tegen kunnen. Ik heb er in ieder geval 2 weken van genoten.

Het verblijven in een gastgezin is bijzonder, mensen stellen toch hun huis voor je open, je krijgt 3 maaltijden per dag en hebt een eigen kamer. Het is handig als je Spaans spreekt want maar weinig mensen kunnen Engels. Je hebt wel redelijk wat vrije tijd maar dagelijks ben je op het strand aan het werk (3 uur) en een keer in de vier dagen heb je een nacht vrij. Je went wel aan het lopen in het donker, zaklampen zijn niet toegestaan tenzij je rood licht hebt, dit omdat je anders de schildpadden afschrikt.

De eerste ervaring van het zien van een schildpad die aan land komt en een nest gaat graven en eieren leggen vergeet je niet meer. De eieren zijn zacht en een schildpad kan er wel meer dan 100 per keer leggen. De langste zit die ik op een nacht mee heb gemaakt is 3 uur. Net na twaalven kwam de schildpad aan land en heeft er uiteindelijk 3 uur over gedaan. Je blijft, op afstand, wachten en kijken en gaat pas weg als de schildpad weer naar zee gaat. De eieren worden opgevangen, geteld, het schild gemeten, het nummer afgelezen en eventueel krijgt de schildpad een soort chip met nummer als zij er nog geen heeft. Alles wordt genoteerd en verwerkt. Het blijft bijzonder, verwacht niet elke nacht een schildpad te zien, soms zie je alleen maar sporen …

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Commundo